اخیرا یک موسسه بین المللی به نام " گلوبال فایننشال مِرسِر" فهرست تمیزترین شهرهای جهان را منتشر کرده است. مطالعه انجام شده بر پایه ارزیابی پنج عامل صورت گرفته است: موجودیت آب شرب و بهداشتی، مدیریت پسماند، کیفیت فاضلاب شهری، آلودگی هوا و ترافیک شهری. بر اساس فهرست اعلام شده توسط این موسسه، شهر «کلگری» کانادا که پایتخت نفتی این کشور نیز هست در صدر تمیزترین شهرهای جهان قرار گرفته است. پس از کلگری، شهر «آدلاید» در استرالیا، «هونولولو» در ایالت هاوایی آمریکا، «مینیاپولی» در ایالت مینهسوتای آمریکا و شهر «کوبه» در ژاپن قرار گرفتهاند.
من در اینجا از میان پنج فاکتور مهم موثر در تمیزی شهر که نام برده شد به دلیل اینکه در مطالب قبلی سایت توضیحاتی داده ام، فعلا فقط میخواهم به عامل مدیریت پسماند و آن هم بخاطر یادآوری یک نکته بسیار مهم و کلیدی توجه شما را جلب نمایم.
زباله و چگونگی دفع آن یکی از بغرنج ترین مسائل مربوط به مدیریت شهری در تمام دنیا است و برای آن راه حل های گوناگونی طرح نموده و اجرا کرده اند. راه حل هائی مانند تفکیک زباله از مبدا، کمپوست زباله ها و استفاده مجدد از آن ها، جریمه های سنگین برای دفع غیر اصولی زباله و موارد دیگری که در سایت های تخصصی این موضوع، بصورت مشروح بیان شده است. نکته جالب و کلیدی که میخواهم به آن اشاره کنم اینست که راه حلی که شهر کلگری کانادا را در صدر تمیزترین شهرهای جهان قرار داده علاوه بر تمام کارهائی که برای دفع اصولی زباله انجام داده اند مانند جریمه، تفکیک و ... که در جای خود بسیار موثر بوده است، این کار بسیار مهم می باشد که در شهر کلگری، موسسههایی فعالیت میکنند که علاوه بر گسترش فضای سبز درصدد هستند نحوه زندگی مردم را به شکلی هدایت کنند که کمترین میزان پسماند را تولید کنند. به عنوان نمونه یک موسسه به مردم میگوید که چگونه یک وعده غذایی را سرو کنند که زباله کمتری تولید نماید. این موسسه از سال ۱۹۷۸ کار خود را شروع کرد و تلاش کرده تا سطح زندگی اجتماعی مردم، از طریق ارائه خدمات و محصولات استاندارد و آموزشهای محیطی، بهبود یابد. کلگری همچنین در نظر دارد که تا سال ۲۰۲۰ میلادی حدود ۸۰ درصد پسماند را بازیافت نموده و از محل دفن زبالهها دور نگه دارد.
همانگونه که دیدید و قبلا نیز در مطلب "زباله تولید نکنیم" بیان کردم کار اصلی در دفع بهداشتی و علمی زباله اینست که چه بکنیم که زباله تولید نشود و بقیه کارها مانند بازیافت، جریمه و تفکیک، کارهای فرعی محسوب می شود. البته کشورها و شهرهای نامبرده، در این مسیر بسیار پیشرفت کرده اند و ما در مقابل آن ها خیلی عقب هستیم ولی این دلیل نمی شود که به ایده آل ها فکر نکنیم و جهت حرکت خود را به آن سمت متمایل ننمائیم و اقدامات لازم جهت جلوگیری از تولید زباله انجام ندهیم. برای شروع، ایجاد موسسات آموزشی استاندارد با هدف کاهش تولید زباله ضروری است. |
نوشته شده توسط دکتر محمد رضا امینیان جمعه, 26 تیر 1394 ساعت 12:11 |
نظرات