امروز : جمعه 16 آذر 1403 هجری شمسی , 2 جمادي‌الثاني 1446 هجری قمری , 5 دسامبر 2024 میلادی
**** شعار جهانی بهتر : بندگی خدا ، شاد کردن انسانها ، احترام به طبیعت ****
 
* * * قابل توجه بینندگان عزیز سایت جهانی بهتر : قسمت نظرات سایت راه اندازی شد . مدیریت سایت منتظر نظرات شما در پایان هر مطلب می باشد . ممنون * * * با دنبال کردن مطالب و معرفی سایت به دیگران انگیزه ما را در بهتر کردن امکانات سایت تقویت کنید * * *
 

مدیریت سایت

  previous  
 

دکتر محمد رضا امینیان

 
 

Dr.Aminian@jahanibehtar.com

 

آمار بازدیدکنندگان

mod_vvisit_counterامروز32
mod_vvisit_counterدیروز674
mod_vvisit_counterاین ماه4224
mod_vvisit_counterکل بازدید1726510

آی پی شما : 18.97.14.88

مطالب

 

جنگل خواری ملی مشاهده در قالب PDF چاپ

نیمی از جنگل های هیرکانی شمال ایران نابود شده است. از خواندن این خبر هیچ تغییری در ما ایجاد نمی شود در حالی که نمیدانیم که همین اتفاق است که در افزایش اکثر بیماری ها و ناخوشی های ما تاثیر بسیار زیادی دارد. تخریب جنگل یعنی از دست دادن هوای سالم، خاک ارزشمند، چشمه ها و جویبارهای طبیعی، جلوگیری از سیل و .... که همه این اتفاقات یعنی همان که گفتم، از دست دادن سلامتی و ایجاد ناخوشی و بلا. کشوری که طی 40 سال گذشته از 3600000 هکتار جنگل های خود 1800000 هکتار را نابود کرده است نباید انتظار داشته باشد که سلامتی اش به نصف و ناخوشی و بلایایش به دو برابر نرسد. خبر زیر را که در چند روز گذشته در تمام خبرگزاری ها درج شده است به دقت بخوانید:

نیمی از جنگل‌های شمال دود شده است!

مسعود مولانا در گفت وگو با ایسنا با بیان اینکه وجود یک جنگل در هر کشور نعمت بزرگی است، اظهار کرد: کارکرد جنگل ها در اکوسیستم طبیعی کشور تاثیرگذار است.

وی با اشاره به اینکه جنگل‌های هیرکانی شمال کشور، جنگل‌هایی هستند که چند میلیون سال قدمت داشته و از عصر یخبندان زمین عبور کرده اند و در حال حاضر ذخیره گاه ژنتیک جهان هستند یعنی اهمیت جهانی دارند، تصریح کرد: مشکل اصلی جهان تغییر اقلیم بوده که براساس آمار‌های دانشمندان وارد دهه صفر شدیم و ۱۰ سال فرصت برای اصلاح مسیر داریم تا با کاهش حجم تولید دی اکسید کربن، تغییرات اقلیمی بهبود پیدا کند.
عضو شورای هماهنگی شبکه ملی محیط زیست و منابع طبیعی کشور با بیان اینکه متاسفانه در سال‌های اخیر بخشی از جنگل‌های هیرکانی را براساس آمار سازمان جنگل‌ها از دست دادیم، گفت: از ۴۰ سال قبل تاکنون حدود ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار از جنگل‌های هیرکانی به حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار رسیده و این به معنای

این است که نیمی از جنگل های شمال دود شده است.

مولانا خاطرنشان کرد: به علت بی توجهی‌ها نسبت به کارکرد جنگل‌های شمال کشور و تبدیل آن به ویلاسازی‌های گسترده، تخریب جنگل و اراضی جنگلی، آتش سوزی‌ها، قاچاق چوب، تغییر کاربری، تصاحب اراضی جنگلی توسط نهاد‌های مختلف و چرای دام خارج از ظرفیت، عوامل اصلی برای تخریب جنگل‌های هیرکانی شمال است.
وی افزود: از لحاظ وسعت و کیفیت، جنگل‌های هیرکانی شمال کشور به یک میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار رسیده که 10 درصد آن پایدار و 90 درصد آن غیرپایدار است.

عضو شورای هماهنگی شبکه ملی محیط زیست و منابع طبیعی کشور اولین کارکرد جنگل‌ها را ذخیره سازی آب به واسطه پوشش گیاهی بسیاری که دارند، دانست و گفت: این پوشش‌های گیاهی، آب باران را در خود ذخیره می‌کند، سرعت آب را در ارتفاعات کم و آرام آرام در دل زمین جای گرفته و ما در پایین دست به صورت چشمه سارها و رودخانه ها می بینیم.

مولانا با بیان اینکه به طور طبیعی جنگل تراشی‌ها در بالا دست موجب شده تا در پایین دست شاهد سیل باشیم، تصریح کرد: بارانی که می‌تواند برای ما یک نعمت باشد در حال حاضر با کمی شدت، در برخی از شهر‌های شمال مانند نوشهر، تنکابن، گلوگاه، بهشهر، نکا و... به علت جنگل تراشی در بالادست سیل رخ می دهد.

وی در ادامه بیان کرد: دومین کارکرد جنگل تولید اکسیژن است و هر هکتار جنگل در یک سال ۲ و نیم تن اکسیژن تولید می‌کند بنابراین جنگل‌هایی که در شمال کشور داریم نیاز ۱۸ میلیون نفر انسان به اکسیژن را تامین می‌کنند.
عضو شورای هماهنگی شبکه ملی محیط زیست و منابع طبیعی کشور افزود: ارزش اقتصادی جنگل فقط از منظر تولید آب، ۱۵برابر بیشتر از ارزش چوب است به طور مثال اگر ارزش قیمت یک درخت ۵۰ میلیون تومان باشد، ارزش تولید آن ۵۰ میلیارد تومان است یعنی آن چنان ارزشی دارد که قابل قیمت گذاری نیست.
مولانا با اشاره به اینکه براساس شاخص سازمان ملل، کشور‌هایی که کمتر از ۲۵ درصد دارای پوشش جنگلی هستند فقیرند، بیان کرد: ایران دارای ۸ درصد پوشش گیاهی بوده بنابراین حفاظت از این پوشش گیاهی امر بسیار مهمی است.

وی با بیان اینکه سومین کارکرد جنگل ترکیب کربن است، گفت: وقتی اندام‌های درخت در دل خاک ذخیره می‌شود، ترکیب دی اکسید کربن را به همراه دارد و همراه میکروارگانیسم ها، ماسه‌ای جنگلی را به نام هوموس تولید می کند که خاک غنی برای بارآوری جنگل است.

عضو شورای هماهنگی شبکه ملی محیط زیست و منابع طبیعی کشور تصریح کرد: وقتی جنگل تراشی می‌کنیم و زمین را شخم می‌زنیم، دی اکسید کربنی که هزاران سال در دل خاک جنگل ذخیره شده بود، آزاد می‌شود.
مولانا آزاد شدن دی اکسید کربن در جنگل را خیانت بزرگی دانست و گفت: این کار در بهداشت سرزمینمان، جنگل و هم پوشش گیاهی، یک جنایت تصاعدی است.

وی گفت: خاک مرغوب جنگل باارزش‌ترین کالا است، ما ۳۰ تا ۵۰ سانت خاک مرغوب جنگل داریم و درختان از این خاک محافظت می‌کنند که این ذخیره میلیون ساله باعث بارآوری جنگل و جلوگیری از تخریب آن است.
عضو شورای هماهنگی شبکه ملی محیط زیست و منابع طبیعی کشور اظهار کرد: حدود ۲۴ میلیارد تن، آمار فرسایش خاک جهان در طول یک سال بوده که سهم ایران حداقل ۲ میلیارد تن است یعنی یک دوازدهم فرسایش خاک جهان، سهم ایران است.

مولانا بیان کرد: یک سانتی متر مکعب خاک در محیط مناسبی مثل شمال، ۷۰۰ سال زمان می‌برد که تولید شود

و در محیط های نامناسب ممکن است هزار و 500 سال زمان ببرد.

وی تصریح کرد: ما تولید میلیون ساله خدادادی را به راحتی با بی توجهی و جنگل تراشی ازبین می‌بریم و زمانی که خاک اراضی جنگل را از دست دهیم، هم آب جذب نمی‌شود و هم فرسایش خاک را خواهیم داشت.
مولانا با اشاره به اینکه با این کار نه تنها جنگل‌های هیرکانی را حفظ نمکنیم بلکه همین مقدار را از دست خواهیم داد، خاطرنشان کرد: در ۶۰ سال گذشته در شمال با کاهش ۲۰ درصدی باران مواجه هستیم، اما سیل ۵۰ برابر بیشتر شده که نتیجه جنگل تراشی‌ها است.

نوشته شده توسط دکتر محمد رضا امینیان جمعه, 25 مرداد 1398 ساعت 09:42

 

تمام حقوق مادی و معنوی متعلق به مدیریت سایت جهانی بهتر می باشد .

استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است .